×

Wyszukaj artykuł

Informacje warte miliony

Avast sprzedawał dane użytkowników

Redakcja Pinbook | 29-01-2020 | skomentuj

Avast sprzedawał dane użytkowników

Fotografia poglądowa

Oceń



Avast jest jednym z najpopularniejszych programów antywirusowych. Okazuje się, że jest odpowiedzialny za regularną sprzedaż danych swoich użytkowników. Zmuszał on korzystające z niego osoby do wyrażania zgody na sprzedawanie danych. W ten sposób firmy uzyskiwały możliwość dowiedzenia się, jakie strony odwiedzali użytkownicy tego programu, a także co kupowali i czego szukali w internecie. Jak podaje serwis Niebezpiecznik, dziennikarze z redakcji Vice oraz PCMag dotarli do informacji, według których firma Jumpshot, która jest spółką zależną Avasta, oferowała swoim klientom informacje na temat stron odwiedzanych przez użytkowników antywirusa.

  Zobacz także  


Wśród sprzedawanych informacji znalazły się: dokładne zapytania do wyszukiwarki Google, wyszukiwania lokalizacji na mapach Google, osoby odwiedzające konkretne nagrania na YouTube, osoby odwiedzające profile firm na LinkedIn oraz osoby odwiedzające strony pornograficzne.

Miliony dolarów

Sprzedawane dane były anonimowe, ponieważ nie miały przypisanych danych osobowych. Miały być w nich jednak zawarte informacje o dokładnym czasie odwiedzenia strony i frazach wpisywanych w wyszukiwarki na stronach. Jak podkreśla serwis Niebezpiecznik, mogłoby to posłużyć do deanonimizacji konkretnego użytkownika. Z usług Jumpshot miały korzystać takie firmy, jak Microsoft, Yelp, Sephora, Google, Pepsi, L'Oréal, Expedia, IBM, czy McKinsey. Wartość tego rodzaju danych szacuje się na miliony dolarów.

  Zobacz także  


Zgoda na przekazywanie danych

Od lipca 2019 roku użytkownicy instalujący program Avast musieli wyrazić przy tym zgodę na przekazywanie danych firmom trzecim. Niedawno jednak jego twórcy wprowadzili zapytanie dotyczące zbierania danych, które umożliwia udzielenie odmowy na ich dalsze przekazywanie. Ponadto, istnieje możliwość odznaczenia zgody na przesyłanie danych zewnętrznym firmom – wystarczy wejść w ustawienia oprogramowania i znaleźć zakładkę „Prywatność”, gdzie można zrezygnować z udzielonego wcześniej zezwolenia.





Wszystko na temat:

Technologia Internet Programy i aplikacje Handel Wszystkie tagi



Komentarze: